Hooggevoeligheid in het najaar: 3 dingen om rekening mee te houden

Posted on
hooggevoeligheid in het najaar

Hooggevoeligheid in het najaar. De herfst is weer begonnen en persoonlijk vind ik dat heerlijk. Ik vind het bijvoorbeeld zo rustgevend dat het eerder donker wordt. Dat betekent dat mijn wandelingen ‘s avonds in het donker zijn en dat is zo bijzonder met de sterren de de koudere wind. Daarnaast kunnen de kaarsjes lekker vroeg aan en daardoor schitteren mijn edelstenen nog meer. Daar krijg ik altijd zo’n warm gevoel van.

Hooggevoeligheid in het najaar

Als je hooggevoelig bent, ben je ook gevoelig voor de natuur en haar seizoenen. Dit is helemaal niet erg als je het maar weet en er een klein beetje rekening mee probeert te houden. Wees gewoon lief voor jezelf en besef dat je lichaam mee stroomt met de natuur. Dat is eigenlijk alleen maar heel erg goed.

Je hebt meer rust nodig

De natuur begint in de herfst in rustmodus te komen. De dagen worden langzaam korter en het wordt kouder. Het is een overgangsfase naar de winter, een periode van diepe rust.

Als hsp’er voelen we dit. We krijgen steeds minder energie en hebben behoefte aan meer rust. We hebben meer slaap nodig en ook rustigere muziek doet het goed.

Je bent aan het loslaten

In het najaar laat de natuur los. De bomen laten hun bladeren los en bepaalde vogels laten hun thuis los om ergens anders te overwinteren. Ons systeem gebruikt het najaar ook om op te ruimen. Dat voelen we in onze emoties. Het lijkt wel alsof er op de achtergrond een verwerkingsproces gaande is. Alles wordt weer even op een rijtje gezet en sommige dingen lijken ineens op hun plek te vallen.

Je bent wat meer teruggetrokken

Door alles wat er in jezelf gaande is, is de kans groot dat je de behoefte hebt om jezelf terug te trekken. Even helemaal alleen zijn is niet erg, dat geeft ruimte en rust. Lees daarom een lekker boek of ga uitgebreid in bad. Verzorg jezelf op die manier. Het mag.

Leesstip: hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en hooggevoelig zijn

 

2 Reactie(s)

 1. Lucienne says:

  Hooggevoeligheid in het najaar, zo herkenbaar.
  Ik voel onrust, heb zeer vermoeide ogen, en emoties gaan wat op en neer. Ik ben veel met mezelf, het innerlijk, bezig.
  Pas een heftige emotionele boosheid van oud zeer. Een laag die ik nog niet eerder zo gevoeld heb. Het was heftig en ook geweldig, ontladend.

  Of dit met de overgang van de jaargetijden, of de innerlijke hormonen overgang te maken heeft, weet ik niet. Mss een combi van beiden.

  1. Scarlet says:

   Hey lieve Lucienne,

   Laat het er gewoon allemaal zijn lieverd en probeer je rust te nemen. Waarschijnlijk heeft het inderdaad met beide te maken. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.