Oordelen over jezelf en over anderen: stop ermee

Posted on
oordelen over jezelf

Een van de meest vergeten bronnen van negatieve energie is oordelen over jezelf en over anderen. Als je dit (onbewust) doet, ben je sneller moe, voel je je eerder somber en voel je je vaak alleen en onbegrepen. Allemaal hele vervelende dingen dus, daarom is het tijd om te stoppen met oordelen.

Oordelen over jezelf: waarom doe je het?

Eigenlijk heeft elk oordeel een emotionele bron, namelijk onzekerheid. Ja, zelfs oordelen over jezelf komen voort uit onzekerheid. Het is namelijk eigenlijk een beschermingsmechanisme. Natuurlijk geen goed of handig beschermingsmechanisme, maar dat staat er los van.

Door alvast te oordelen over jezelf, voorkom je dat een oordeel van je ander onverwachts heel hard binnenkomt. Je systeem zegt als het ware: “ja dat wist ik al”. Op deze manier wordt je onzekerheid en beschermingsmechanisme bevestigd en blijft het dus zoals het is.

Welke onzekerheid zit er onder je oordeel?

De onzekerheid die meestal onder het oordelen over jezelf ligt is de onzekerheid dat je niet goed genoeg bent.

Het is ook deze onzekerheid die ervoor zorgt dat we oordelen over anderen.

Waarom oordelen we over anderen?

Onze oordelen over anderen komen voort uit dezelfde bron en hetzelfde mechanisme. Het is niet voor niets zo dat mensen die over jou oordelen, vaak nog meer over zichzelf oordelen.

Op deze manier proberen we namelijk ons gelijkwaardig te voelen aan de ander. Door onze onzekerheid voelen we onszelf vaak minder dan een ander, zelfs al mogen we diegene of het gedrag van deze persoon totaal niet. Dat staat er los van. Door te kijken naar wat een ander in onze ogen fout doet, zakken ze in ‘waarde’ tot het niveau wat jij jezelf gegeven hebt.

Hoe stoppen we met oordelen over onszelf en over anderen?

Elke positieve verandering die je wilt bewerkstelligen begint met bewustwording. Begin dus met deze informatie te laten landen. Kijk naar jezelf en naar de manier waarop je oordeelt (zelfs al is het maar een klein beetje). Zoek je onderliggende onzekerheid op en leer hem te herkennen.

Als je dat onder de knie hebt, kun je op jezelf in gaan praten en oefenen met het inzetten van liefde. Liefde in elke vorm en compassie zijn de tegenliggers van onzekerheid en oordelen. Zij helpen je hieruit.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.