zelfacceptatie: 2 tips om je zelfacceptatie te vergroten

Posted on
2 tips voor meer zelfacceptatie

Zelfacceptatie is een van de dingen die je een stabiele basis geven. Toch werk ik elke dag weer met mensen die zichzelf niet kunnen en durven accepteren. Hoe raar is dat als je daarover nadenkt? Ik vraag me dan oprecht af waar dit ooit tot stand is gekomen, deze twijfel aan en weerstand tegen onszelf. We worden er niet mee geboren, dat weet ik zeker. Als een ziel namelijk een ding wel doet is het zichzelf accepteren. Toch lijken we dit basisgevoel te verliezen en dat doet zeer!

Het is de uitdaging om jezelf te zien zoals je bent

Ik kijk altijd naar de uitdaging of de les die we kunnen leren van een bepaald gevoel of een situatie. Als ik op die manier kijk naar het gebrek aan zelfacceptatie, dan kom ik tot de conclusie dat het een uitnodiging kan zijn om onszelf opnieuw te ontdekken. Wie ben je nu echt? Wie ben jij zonder je beschermingsmechanismes en aangeleerd gedrag? Hoe ziet jouw kern eruit? Wat zijn jou patronen, overtuigingen en aangeleerde gedragingen? Wie ben jij als mens hier op aarde?

Het is de uitdaging om daar eerst zonder oordeel naar te kijken, zodat je jezelf kunt laten verrassen zonder te blokkeren door kritische gedachtes. Als je dat echt lukt, zul je zoveel moois tegenkomen en jezelf ook gaan begrijpen. Vanuit dat begrip ontstaat zelfacceptatie.

2 tips om je zelfacceptatie te vergroten

Maar goed dat is nog best een pittige weg om te bewandelen en ook niet in een dag bereikt. Misschien is het ook niet eens jouw weg, daarom wil ik graag nog een paar tips met je delen om je zelfacceptatie te vergroten. Ik hoop je zo iets te kunnen geven wat bij jou past en waar jij verder mee kunt.

Begin met jezelf met compassie te benaderen

De wereld is al hard genoeg, waarom moet jij dan ook nog eens hard voor jezelf zijn? Het is tijd om daarmee te stoppen. Maak voor jezelf daarom eens een lijstje met liefdevolle en/of begripvolle dingen die jij tegen jezelf kunt zeggen.

Als je er een gewoonte van maakt om je dag met deze gedachtes te beginnen en te eindigen, verdwijnt die kritische stem steeds meer en kun je jezelf dus steeds meer accepteren.

Bij wie komt jouw gebrek aan zelfacceptatie vandaan?

Zoals ik al aangaf geloof ik niet dat je ermee geboren bent. Iemand heeft jou het gevoel gegeven dat je jezelf niet mag accepteren. Misschien door letterlijke worden of door jou verkeerd te behandelen. De kans is echter groter dat iemand in jouw kindertijd zichzelf ook niet accepteerde en jou op die manier dit gedrag als voorbeeld heeft gegeven.

Als je dit kunt gaan plaatsen, kun je het ook steeds meer los gaan koppelen van jezelf.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.