Ik ben hooggevoelig, wat nu?

Posted on
hooggevoelig

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig, maar lang niet iedereen weet dit van zichzelf. Er zijn dan ook nog wekelijks mensen die er van zichzelf achter komen dat ze hooggevoelig zijn.

Misschien heb jij het van jezelf ook pas net ontdekt. Dan is het heel fijn dat je heel veel dingetjes van jezelf ineens kunt plaatsen.
Je begrijpt bijvoorbeeld ineens hoe het komt dat je ineens zo moe kunt zijn, je soms slecht kunt concentreren, waarom je emoties alle kanten op kunnen gaan of waarom je het zo graag goed wilt doen.

Maar hoe moet je nu verder? Wat kun je nu doen om meer in balans te komen?
Hooggevoelig zijn is vaak namelijk een verklaring, maar nog niet direct een oplossing.

Ik ben hooggevoelig, wat nu?

Luister naar je eigen gevoel

Het allerbelangrijkste wat je nu voor jezelf kunt gaan doen is op je eigen gevoel vertrouwen. Jouw intuïtie of onderbuikgevoel geeft namelijk heel goed aan wat goed voor jou is. Het geeft aan wat jij nodig hebt en wanneer iets te veel wordt.

In het begin zal dat misschien best lastig zijn, want er zijn veel dingen die jij gewoon deed  terwijl ze niet altijd goed voelde.
Het voelt ineens heel beperkend, maar gelukkig zal dit tijdelijk zijn.
Je bent namelijk zo vaak over je eigen grenzen heen gegaan, dat je een hoop spanning in je systeem opgeslagen hebt en dat moet eerst de ruimte krijgen om te ontladen.

Als je daar jezelf de tijd en ruimte voor geeft, zul je merken dat je steeds meer aankunt en steeds beter in je vel komt te zitten.

Leer te communiceren

Een andere basis die je daarnaast voor jezelf mag creëren is het leren uiten van jezelf en het aangeven van je grenzen.

Niemand zomaar aan jou voelen of zien wat je nodig hebt of als het je teveel wordt. Dat is aan jou om aan te geven. Dat is best lastig als je het juist zo graag goed wilt doen voor anderen en anderen niet tot last wilt zijn.
Geef jezelf dan ook de tijd om het te leren en te oefenen. Stapje voor stapje zal het beter gaan en het zal je uiteindelijk ook heel veel vrijheid opleveren.

Verzamel informatie

Er zijn gelukkig genoeg hulpmiddelen en informatiebronnen te vinden over hooggevoeligheid. Van artikelen en boeken tot cursussen en coaches.

Het is niet erg om hulp en begeleiding te vragen als je daar behoefte aan hebt, want het kan je juist heel veel verder helpen en rust geven.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.