Jezelf uiten is niet hetzelfde als klagen

Posted on
Jezelf uiten is niet hetzelfde als klagen

Jezelf uiten is niet hetzelfde als klagen. Hooggevoelige en sensitieve mensen voelen ontzettend veel en vaak denken ze ook ontzettend veel. De dingen die ze voelen en denken kunnen rondjes blijven draaien in hun systeem. Het blijft keer op keer naar boven komen en je bezighouden. Dit kost je meestal je goede gevoel en daarnaast ook ontzettend veel energie.

Dat is ook de reden dat het zo belangrijk is dat sensitieve mensen zichzelf uiten. Als jij namelijk kunt uiten wat er in je omgaat, komt er rust in je systeem. Jezelf uiten zorgt er namelijk voor dat je meer ruimte krijgt, waardoor je meer kunt verwerken en daardoor ook beter los kunt laten. Het helpt je daarnaast ook om dingen op een andere manier te bekijken, omdat je jezelf het nu hoort uitspreken of vormgeven.

Jezelf uiten is niet hetzelfde als klagen

Het probleem is alleen dat de meeste sensitieve mensen absoluut niet willen klagen. Je wilt een ander niet tot last zijn met ‘jouw gezeur’, zelfs als het helemaal geen gezeur is.
Jij wilt dan ook helemaal geen klager zijn. Je hebt waarschijnlijk zelf een allergie voor klagers, omdat ze zoveel energie kosten.

Daarom is het zo belangrijk dat je gaat snappen dat jezelf uit niet hetzelfde als klagen is. Jezelf uiten is namelijk vertellen wat er in je omgaat. Echt klagen betekent in deze situatie dingen overdreven vertellen en daarmee aandacht zoeken. Dat is de vorm van klagen waar jij dus ook niet tegen kunt. Dat is heel iets anders dan gewoon praten en delen.

Hoe kun je jezelf uiten als je het toch niet met anderen wilt delen?

Als het voor jou toch te lastig blijft om jezelf tegen anderen te uiten, zijn er ook nog anderen dingen die je kunt doen. Zo werkt het namelijk ook heel goed als je opschrijft wat er in je omgaat.
Papier kan namelijk niet oordelen en dat helpt je om ongenuanceerd alles te verwoorden.

Daarnaast werkt het ook altijd heel goed als je je gevoel vastlegt door middel van tekenen of schilderen. Dit is heel erg fijn als je geen woorden kunt vinden voor wat je voelt.

 

1 Reactie(s)

  1. Agnes Schrijvers says:

    Heel mooi en helpend, dit artikel! Erg herkenbaar! Dankjewel lieve Scarlet!

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.