Je klein voelen bij anderen

Posted on
je klein voelen bij anderen

Soms heb je het direct als je iemand leert kennen. Een blik of aanraking is al genoeg. Je voelt je klein en ongemakkelijk.
Je kunt er zo nerveus van worden als dit gebeurt. Het is bijna alsof je wacht tot deze persoon kritiek op je gaat leveren. Je wacht op die ene nare opmerking of die steek onder water. Wanneer gaat het fout?
Hoe kan dat toch, dat je je soms zo klein kunt voelen bij anderen?

De redenen waarom jij je klein kunt voelen bij anderen

Er is eigenlijk geen eenduidige verklaring voor dit gevoel. Vaak zijn er verschillende oorzaken door elkaar heen gemengd. Het kan dus ook heel goed zijn dat je ook meerdere van deze oorzaken zelf herkent

Deze persoon neemt de ouderrol aan

Net als je dat je bij je partner een partnerrol hebt, heb je bij je ouders een kinderrol en bij je kinderen een ouderrol. Dit is heel gezond als je in al die rollen jezelf kunt zijn.
Dat is echter niet altijd het geval. Vooral onze kinderrol kan niet zo prettig aanvoelen. In deze rol zijn we dan vaak onzeker, voorzichtig en terughoudend.
We zijn bang voor afwijzing of we zijn bang dat de ander boos wordt.
Ook kunnen we in deze rol heel opstandig worden, voor onszelf vechten en in de weerstand schieten.
Je reactie is grotendeels afhankelijk van je eigen ervaringen als kind, maar ook van hoe je je nu ten opzichten van je ouders voelt.
Eens in de zoveel tijd komen we iemand tegen waarbij we automatisch in onze kinderrol schieten. Vaak is dit bij mensen die zichzelf hoog lijken te dragen. Ze lijken heel zelfverzekerd. Vaak zijn ze ook autoritair of in het ergste geval narcistisch.
Zij nemen dan meestal ook de ‘opvoedende/keurende’ ouderrol aan en daardoor kun je je behoorlijk klein voelen.
Het kan ook zijn dat ze je gewoon aan een van je ouders doen denken.

Wat kun je in zo’n situatie doen?

Het allerbeste is als je jezelf even terugtrekt. Probeer even naar de wc te gaan of iets anders te gaan doen. Dit geeft je een moment om tot jezelf te komen.
Adem daarbij even rustig door en neem een moment om je lichaam te voelen. Leg je handen op je buik en voel jezelf. Je bent een sterk mens.
Denk even aan die ander en probeer deze persoon als gewoon mens te zien. Wat zijn zijn/haar goede kanten en wat zijn zijn/haar minder goede kanten? Wat is de kracht van deze persoon en wat zijn de kwetsbaarheden?
Als je het niet ‘weet’, gebruik dan je gevoel of gebruik je inschattingsvermogen.
Creëer hier een duidelijk beeld van voor jezelf.
Dit helpt je om iemand uit de ouderrol te halen en weer te zien als gewoon mens.

Ze voelen niet oké

Het kan ook zijn dat je gevoel voortkomt uit een intuïtieve ingeving. Je voelt dat er iets niet klopt aan deze persoon. Er is iets niet oké, dat voel je gewoon.
Eigenlijk wil je in zo’n situatie vluchten, maar dat kan niet altijd. Dat is precies de reden dat je je zo klein voelt. Je bent gevangen in de situatie en jezelf terugtrekken en klein voelen is in zo’n geval jouw manier van vluchten.

Doorvoel je intuïtieve ingeving

Vaak heb je in zo’n situatie helemaal niet duidelijk waarom deze persoon niet goed voelt voor je en dat maakt het heel lastig om dit gevoel los te laten en je weer normaal te voelen.
Stel daarom vragen aan jezelf:
wat precies is er niet oké aan deze persoon?
Is deze persoon echt gevaarlijk of gewoon onzeker?
wat zegt mijn intuïtie wat ik hiermee moet doen?
Die helderheid helpt je om los te laten en tot rust te komen. Meestal hoef je namelijk helemaal niet te vluchten en is het genoeg om gewoon afstand te houden.

Je wilt het gewoon goed doen

Een andere belangrijke reden dat je je zo klein kunt voelen bij anderen is dat je het eigenlijk allemaal goed wilt doen.
Je bent daardoor heel erg bezig met wat anderen goed vinden en verwachten. Daar probeer je uit alle macht aan te voldoen, maar dat lukt niet altijd. Je rent steeds harder en doet steeds meer je best, maar het het lukt niet.
Je wordt jezelf dan steeds meer bewust van je schijnbare tekortkomingen, waardoor je je onzeker en klein gaat voelen.
Als mensen dan ook nog eens gaan benoemen dat je dingen niet goed doet, wordt het allemaal erger.
Dit wordt versterkt als de mensen waarvoor je het goed probeert te doen perfect lijken. Dat zijn ze natuurlijk niet, maar omdat je zo gefocust bent op jouw ‘fouten’ en hun verwachtingen, prik je er niet doorheen.

Prik er wel doorheen en zie de mensen zoals ze zijn

Begin met de mensen weer te zien zoals ze zijn en wie ze zijn. Durf ook hun tekortkomingen te zien. Dat is geen oordeel, maar de realiteit. Niemand is perfect.
Ze kunnen zelf ook heel goed voor zichzelf zorgen, dat is niet jou taak en ze hebben ook geen macht over je. Besef dat goed.
Kijk ook naar je eigen talenten. Je hebt zoveel moois in je, kijk daar eens naar. Die schoonheid, waarmee je zoveel goeds kunt doen, kan alleen maar echt stralen als je goed voor jezelf zorgt.
Wat vind je belangrijker? onnodig veel zorgen voor deze mensen of met je schoonheid de wereld een betere plek maken?
Maak je keuze en herinner jezelf hieraan als je weer gaat pleasen.

Je wordt gemanipuleerd

Als laatste kan het ook zo zijn dat je gemanipuleerd wordt. Je hebt dan met iemand te maken die je bewust naar beneden probeert te halen en je klein probeert te maken. Deze persoon geeft allemaal subtiele hints over wat er niet goed aan je is en wat je niet goed doet. Je bent minderwaardig, minder dan anderen en klein.
Wanneer je dit niet door hebt en/of deze persoon een belangrijke rol in je leven speelt, dan kan dit je diep raken. Je gaat voelen wat deze persoon wilt dat je voelt, zodat hij/zij misbruik van je kan maken.

Deze persoon mag uit je leven

Dit is natuurlijk niet goed, maar jezelf hiervan bevrijden kan heel lastig zijn.
Het is daarom handig en fijn als je hulp vraagt aan iemand die je kan helpen los te komen van deze persoon. Iemand die je steunt en begeleidt. Dit mogen familieleden of vrienden zijn, maar het mag natuurlijk een professional op dit gebied zijn.

Durf naar je hart te luisteren

Als je echt naar jezelf luistert, dan herken je bij jezelf heel goed wat er gaande is. Durf naar dit gevoel of dit weten te luisteren. Twijfel niet langer aan jezelf. Je hebt het goed.
Ga weer met jezelf aan de slag en doe de dingen die goed voor je zijn. Je bent waardevol en even groot als iedereen.

Maak je eigen waarde tastbaar voor jezelf

Wat je helpt om dit weer te voelen is een lijstje van waardevolle punten van jezelf te maken. Als je dit lastig vindt, kun je ook aan andere vragen wat ze mooie eigenschappen van jou vinden.
Van zo’n lijstje kun je een mooie affirmatie of een moodboard maken. Dat helpt je om je kracht niet alleen te voelen, maar ook te zien. Daar kun je altijd op terugvallen als je je weer klein voelt. De affirmatie kun je in jezelf herhalen wanneer je het nodig hebt. Van je moodboard kun je een foto maken met je mobiel, zodat je er altijd naar kunt kijken en het gevoel deze uitstraalt weer in jezelf omhoog kunt halen.

8 Reactie(s)

 1. A.S van Gijn says:

  Dat gevoel ken ik maar al te goed. Dit komt ook door mijn jeugd met een vader die sloeg
  Maar ik ben ook hoog gevoelig.

  1. Scarlet says:

   Hey A.S,

   Dan is het bij jou waarschijnlijk helemaal sterk dit gevoel en tegelijkertijd heb ik het gevoel dat je er ook al grote stappen in gezet hebt. 🙂

 2. Thomas says:

  Spot on stuk weer, en ik herken het. Als gevoelig, creatief persoon met een winkel kom ik ze weleens tegen.. Mensen die binnenkomen en zich hooghartig en autoritair gedragen. Vooral als ze 60+ zijn en leeftijdsverschil met mijzelf (net 30) erg groot is, of bij gasten van m’n eigen leeftijd die ofwel onzeker zijn of om andere redenen een manipulatieve methodiek denken toe te moeten passen…

  Dat is het dan ook heb ik gemerkt.. een methode.. voorkomend uit onzekerheid, waar je zo doorheen prikt als je laat zien niet onder de indruk te zijn.. Als ik (normaal gesproken altijd open, eerlijk en amicaal tegen klanten) dit tegenkom en laat zien dat dit autoritaire/manipulatieve gedrag geen enkele invloed op me heeft, stellig en zelfverzekerd weerwoord geef, veranderen deze personen hun gedrag radicaal.. 180 graden.. Ze merken dat het geen zin heeft en stoppen met het doen van de extra moeite die dit masker kost. Ik als deskundige/verkoper herpak de leiding waarna dit ook nog eens de personen blijken te zijn die het meeste ontzag tonen en nog veel vaker langskomen en zelfs graag bevriend me zouden raken.

  Lang verhaal kort, Ik denk inderdaad. Ontwijk ditsoort personen maar beter voor je ontwikkeling.. Stand your ground.. wat denk jij Scarlet? thnx! 🙂

  1. Scarlet says:

   En dat Thomas, is de meest perfecte aanpak die je kunt hebben. 🙂

   En stiekem doe je zo iets heel erg goeds voor deze mensen die gebukt gaan onder hun zware masker. 🙂

 3. Rick says:

  Hoi scarlet,

  Dit stukje komt bij mij erg bekend voor.
  Soms probeer ik situaties te verhelpen door een g-schema te gebruiken na zo’n dergelijke situatie.

  1. Scarlet says:

   Hey hey,

   Dat kan inderdaad heel erg helpen. Wat fijn dat je dat doet.

 4. J says:

  Ik voel me erg klein en kwetsbaar en heb niemand om me heen.. was er maar een ontspanningstuin voor wie zich heel klein voelen met allerlei plekjes om je tussen het groen te verstoppen

  1. Scarlet says:

   Ik ben blij dat ik zo in ieder geval iets voor je kan creëren. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.