Koolhydraten zijn wel degelijk goed voor je, maar alleen als je je beperkt tot de juiste. In mijn vorige artikel heb ik de juiste koolhydraten reeds benoemd. Alles waarvan je te veel eet kan klachten veroorzaken, zo ook met koolhydraten. En wat natuurlijk ook meespeelt, is hoe jouw lichaam hierop reageert.
In mijn praktijk zie ik maar al te vaak dat wanneer mijn klanten minder slechte koolhydraten eten en meer de juiste, dat ze zich veel beter gaan voelen. Klanten die last hebben van migraine, ervaren veel minder tot bijna geen hoofdpijn meer. Klanten merken dat ze zich beter kunnen concentreren. Vrouwen in de overgang hebben minder last van de zogeheten “opvliegers”. Natuurlijk heeft dit alles ook te maken met wat je voor de rest eet, alles in balans. Ook speelt de lichaamsbouw hierin een rol, we hebben namelijk allemaal andere lichamen. Laat dus goed uitzoeken wat jouw lichaam nodig heeft, dat helpt ook om balans te krijgen in je mentale gesteldheid.
Ziektes door slechte koolhydraten
Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande ziektes kunnen worden veroorzaakt door het teveel eten van slechte koolhydraten:
Diabetes 2
De hoge bloedwaarden zorgen ervoor dat het brein suiker niet meer goed kan verwerken, zoals te zien is bij diabetes type 2.
Dementie
Uit onderzoek blijkt dat een koolhydraatrijk eetpatroon het risico op de dementie doet toenemen. Een studie, gepubliceerd in Journal of Alzheimer’s Disease, stelde dat oudere mensen die veel koolhydraten aten meer dan drie keer zoveel kans hadden op een cognitieve stoornis, waardoor ze vaker dementie ontwikkelden.
Eigen ervaring
Zelf heb ik nu al 20 jaar de ziekte van Crohn. Ik merk dat wanneer ik de juiste hoeveelheid koolhydraten per dag eet, mijn klachten bijna niet meer opkomen. Hierdoor heb ik veel meer energie en een minder opgeblazen gevoel. Dit heb ik niet binnen een maand gerealiseerd, dit heeft jaren geduurd maar ik ben er wel gekomen. Niet opgeven dus!
Klachten bij te veel of te weinig koolhydraten.
De meeste klachten, zowel op korte als lange termijn, bij het te weinig eten van koolhydraten zijn:
- Vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid
- Koud hebben
- Concentratieproblemen
- Bloedsuikerpieken met als gevolg hongeraanvallen en vreetbuien.
Het is wel raadzaam om koolhydraten te blijven eten en deze niet te schrappen uit je voeding. Maar eet wel de juiste. Lichamelijke gezien kan het tekort aan koolhydraten in je voeding ervoor zorgen dat het lichaam spiereiwit als energiebron gaat gebruiken. Dat wil je voorkomen, omdat dit ten koste gaat van je spiermassa. Koolhydraten zijn energieleveranciers, zowel lichamelijk als mentaal.
Hoewel koolhydraten veel energie opleveren, ben ik van mening dat je er niet teveel van moet eten. Het langdurig teveel aan koolhydraten eten kan leiden tot:
- Koolhydraatverslaving (eten zonder verzadigd te raken)
- Sufheid, moeheid, energiegebrek en hoofdpijn, vooral na de maaltijd.
- Bloedsuikerpieken met als gevolg hongeraanvallen en vreetbuien.
- Gewichtstoename door vetopslag, veelal op de buik en heupen
Hoeveel heeft je lichaam nodig aan koolhydraten?
De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, minimaal 40% van zijn energie uit koolhydraten moet halen (zie dit artikel van het Voedingscentrum). Ik ben van mening dat dit gezien je gezondheid juist is, maar is dit wel juist voor elk lichaam en elke geest? Elk lichaam reageert anders op de hoeveelheid voedingsstoffen en mineralen; dit heeft te maken met je verbranding. Iemand met een zittend beroep heeft een andere verbranding dan iemand die hele dagen in een winkel loopt. Maar misschien sport de persoon met een zittend beroep wel heel veel in de avond. Zo spelen dus meer factoren een rol om goed te bepalen hoeveel koolhydraten je daadwerkelijk nodig hebt.
Wel weten we dat je nooit meer moet eten dan dat je verbrandt, want dan kom je aan. En als je in gewicht wil afnemen, is minderen met koolhydraten een goede optie. Als je minder koolhydraten eet, gaat je lichaam teren op een andere energiebron, namelijk vet. Dit zullen eerst de vetten zijn die je via je voeding hebt binnengekregen, maar daarna zal het overschakelen op je eigen vetcellen.
In mijn praktijk adviseer ik mijn klanten om koolhydraten in de middag te eten. Dan heb je namelijk nog een lange dag te gaan om deze te verbranden. Bij het avondeten adviseer ik zo min mogelijk koolhydraten, hiervan zitten er genoeg in je groenten, dus eet hier genoeg van, zodat je verzadigd bent. Wil je hier meer over weten, schroom niet om mij een e-mail te sturen, dan kunnen we samen kijken hoe het zit met je inname van de koolhydraten.
Mocht je nog vragen hebben hierover en/of iets willen meedelen, stuur mij gerust een e-mail.
Tot snel bij mijn volgende blog over Water.
Hoi, ik ben Patty Hout, Lifestylecoach bij Gezondheidspraktijk Life & Dreams.
Mijn passie is om mensen stapsgewijs te helpen om hun leefstijl te verbeteren met als uiteindelijk doel: gewichtsverlies, lichamelijke fitheid en verbetering van de kwaliteit van het leven.
Komende tijd neem ik jullie mee in de wondere wereld van Gezonde Voeding. Ik bespreek zoveel mogelijk onderwerpen in mijn blogs. Ik sta open voor jullie vragen en reacties, dus schroom niet om mij te een vraag te stellen als je iets wil weten.
Hey Patty.
Goed artikel.
Ik vind het zo lastig onderwerp voeding en dan in de zin wat is nou echt goede gezonde voeding en het liefst dan ook waar geen dier voor heeft moeten lijden.
De laatste tijd probeer ik er echt op te letten maar heel eerlijk wat ik dan denk wat redelijk gezond is blijkt dan achteraf helemaal niet goed of gezond te zijn.
Ik kan er echt wat moedeloos van worden.
Ik probeer de laatste tijd wat meer intuïtief boodschappen te doen kijken naar wat me lichaam nodig heeft maar dat is ook best een uitdaging.
Hoi lieve Jessica,
Bedankt voor je reactie.
Vandaag de dag is het ook moeilijk, wat is nou goede voeding. Je leest er zoveel over dat als we naar iedereen luisteren we bijna niks meer kunnen eten.
Ik denk dat je goedbezig bent. Luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Waar reageerd jouw lichaam op als je wat eet! En wat doet het met jouw lichaam.
Schrijf eens een week op wat je eet, drinkt en hoe jij je voelt.
Vaak zie je een patroon terugkomen bij bepaalde voedingsstoffen, bv. Suikers…Vetten…enz.
Ik zie bij de meeste klanten in mijn praktijk, dat suikers niet goed doen. Dat wil niet zeggen dat we nooit meer suikers kunnen eten maar misschien wel stukken minder, en waar haal je ze uit.
En als ze dan merken dat de klachten afnemen, ga je automatisch minder er van eten.
En neem ik nu suikers al voorbeeld maar dit doe ik met alle voedingsstoffen. Dit is een proces, niet makkelijk want het is een hele gedragsverandering die plaats gaat vinden.
En een tip voor jou, lees goed de bijsluiter. Soms lijkt iets heel gezond maar zit boordevol met suikers of vetten.
Mocht je hier meer over willen weten of tips nodig hebben, kun je altijd in contact met mij komen.
Hoop dat je hier iets aan hebt.
Een lieve gezonde en sportieve groet van mij.❤