Mediteren lukt niet: waarom mediteren niet lukt

Posted on

Mediteren lukt niet Aangezien ik mezelf graag met meditaties bezighoudt, krijg ik ook vaak de vraag waarom het niet lukt om te mediteren. Waarom lukt het niet om te ontspannen? Hoe stop ik mijn gedachtes die me blijven afleiden? Waarom zie je de dingen die in de meditaties omschreven worden niet voor je? De reden dat mediteren niet lukt, is gelukkig vrij simpel en natuurlijk ga ik daar van alles over vertellen.

Is mediteren voor iedereen weggelegd? Nee zeker niet, maar dit heeft niks te maken met of je wel of niet kunt mediteren. Iedereen kan namelijk mediteren, je moet alleen je eigen manier van mediteren vinden. Of mediteren dan ook voor je weggelegd is, heeft er alleen maar mee te maken of je het een leuke bezigheid vindt.

Mediteren lukt niet: waarom jij niet kunt genieten van een meditatie

Maar als iedereen kan mediteren, waarom lukt het dan zoveel mensen niet? Bij de meeste mensen waarbij het mediteren niet lukt, is het probleem dat ze te ongeduldig zijn. Het is niet zo dat je gelijk bij je eerste meditatie helemaal wegzakt in die ontspanning en een volledig leeg hoofd hebt. Je zult moeten oefenen om daar te komen.
Wat er vaak gebeurt is dat deze mensen zich gaan focussen op wat er fout gaat. Ze merken dat het ze niet lukt en dat houdt ze volledig bezig. Als gevolg hiervan hebben ze het idee dat ze iets compleet fout doen. Ze denken dat ze er niet bij horen en dat mediteren niet voor hun weggelegd is. Ze verzinken volledig in hun eigen gedachtegang en raken daarbij eigenlijk in hun eigen soort trance. Als ze dan vervolgens weer mee proberen te doen met de meditatie lukt het helemaal niet meer. Ze zijn namelijk ondertussen bezig met hun eigen twijfels en het gevoel te falen.

De truc is dan ook om rustig te blijven, niet te veel druk op jezelf te leggen en iedere keer je aandacht weer terug brengen naar de meditatie. Luister niet naar die gedachtestem en laat je er niet door meevoeren. Herken hem als hij begint met je te storen en ga weer terug naar je ontspanning.
Dit kost misschien heel veel oefening, maar iedereen kan dit onder de knie krijgen.

Mediteren lukt niet: je twijfelt te veel

Tijdens het mediteren wordt vaak aan je gevraagd om je dingen voor te stellen of te zien in je hoofd. Voor een aantal mensen is dit geen enkel probleem en zij kunnen hierdoor zonder moeite meegaan in het verhaal van de meditatie.
Daarnaast is er ook een hele grote groep van mensen die ook heel goed kunnen beelddenken, maar iets te perfect wil zien en ervaren. Mediteren gaat namelijk hoofdzakelijk om het gewoon ervaren wat er gebeurt en in je op laten komen wat er in je opkomt.
Het gaat dus helemaal niet of goed of fout doen en al helemaal niet over iets perfect doen. Het gaat over dingen ervaren. Als je dat beseft, dan geef je jezelf veel meer ruimte, waardoor er hele andere dingen in de meditatie kunnen gebeuren.

Je bent geen beelddenker

Daarnaast is er ook nog een hele kleine groep mensen die helemaal geen beelddenkers zijn. Zij kunnen hierdoor echt lastig mee met meditaties die visualisaties bevatten. Vaak kunnen deze mensen wel weer goed mediteren als er bijvoorbeeld alleen maar muziek is die hun op een gevoelsmatige reis meeneemt. Daarnaast kunnen deze mensen zich vaak veel beter voorstellen dat ze iets voelen en deze gevoelens ook activeren.

Als je jezelf hierin herkent, kun je ook nog steeds heel goed mediteren, maar heb je meditaties nodig die je gevoel aanspreken en je niet vragen dingen voor je te zien. Ademhalingsmeditaties of bijvoorbeeld een bodyscan zullen dan veel beter bij je passen.
Heb jij ook nog tips of inzichten voor mensen die mediteren moeilijk vinden?

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.