De 3 hoofdredenen dat het zo moeilijk is om te stoppen met pleasen

Posted on
stoppen met pleasen

De meeste zorgzame mensen hebben heel goed door dat ze aan het pleasen zijn. Ze weten dat dit eigenlijk niet zo heel erg goed voor hunzelf is en dat ze zichzelf er zelfs mee te kort doen. Het kan alleen zo lastig zijn om te stoppen met pleasen.

De 3 belangrijkste redenen dat het zo moeilijk is om te stoppen met pleasen

1. Pleasen levert minder weerstand bij anderen op

Jouw zorgzame gedrag kan soms zo ver gaan dat je jezelf bijna als een bediende voor de ander opstelt. Je zorgt heel goed voor ze en je verwacht weinig terug. Je schikt jezelf eigenlijk naar de wensen en zelfs nukken van de ander.

Als je toch een keertje boos wordt of voor jezelf opkomt, is het maar tijdelijk en soms zelfs op een te lieve manier. Als mensen je dan weer een klein beetje toespreken schiet je weer terug in je oude patroon.

Door dit systeem ben je zo’n makkelijk gezelschap voor anderen. Ze ervaren nooit weerstand van jou. Je bent hun stille helper. Bijna een robot die zoveel voor hun doet.
Daardoor geven ze ook weinig af op jou waar je bij bent. Ze vinden het gewoon prima zo.

Wanneer je echter gewoon voor jezelf zorgt en voor jezelf opkomt, zul je veel meer weerstand gaan ervaren van anderen mensen. Ze hebben namelijk het gevoel dat ze hun eigen leven en behoeftes moeten beschermen.
Zeker als je dit ineens gaat doen, terwijl je hiervoor altijd een pleaser was.

In een gelijkwaardige situatie moet er gecommuniceerd worden, gemiddeld en overlegd worden. Als je het graag goed wilt doen voor anderen voelt dit heel ongemakkelijk.

Het is dus eigenlijk veel comfortabeler om te pleasen dan het is om voor jezelf op te komen.

2. Je bent van nature gewoon zorgzaam

Jij bent gewoon een zorgzaam en lief mens van karakter. Hierdoor ben je makkelijk in die zorgzame rol te krijgen. Het is iets wat je van nature sterk in je hebt. Je bent ermee geboren en je hebt dus waarschijnlijk heel vroeg geleerd die rol te vervullen.

Dit maakt het extra lastig om er een gezonde weg mee te vinden.

3. Je hebt hoe jij je voelt gekoppeld aan het geluk van een ander

Als je heel veel in je leven hebt meegemaakt, kun je het besluit hebben genomen dat het makkelijker is om een ander gelukkig te maken dan het is dan jezelf gelukkig te maken.

Ergens heb je daardoor in jezelf het besluit genomen dat je gelukkig bent als anderen of specifieke personen in je leven gelukkig zijn.
Dat maakt het heel lastig om je goed en gelukkig te voelen op het moment dat je jezelf op nummer 1 gaat zetten. Het is dan zo moeilijk om te stoppen met pleasen.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.