Omgaan met emoties: jouw emoties zijn signalen

Posted on
omgaan met emoties

Omgaan met emoties. Emoties voel je niet zomaar. Jouw emoties zijn er met een reden, ze hebben een functie, ze hebben je iets te vertellen. Jouw emoties zijn signalen.

Als je dat gaat zien, gaat voelen, kun je veel meer met je emoties. Als jij je emoties namelijk echt erkent, worden ze steeds rustiger en minder heftig. Dat heb je waarschijnlijk zelf ook al een aantal keer ervaren.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je jezelf keer op keer ongemakkelijk voelde bij een collega. Dat accepteerde je niet van jezelf, want je hebt geleerd iemand het voordeel van de twijfel te geven. Er is ook nog niks praktisch gebeurd, dus er is geen duidelijk aanleiding voor je gevoel.

Zo blijf je continu met jezelf in discussiëren. Het gevoel wordt alleen maar heftiger en intenser. Iedere keer als je die collega ziet wordt je steeds onrustiger. Je blijft echter met je gevoel vechten. Je wilt niet accepteren dat je je ongemakkelijk voelt bij die collega.
Jij raakt op een gegeven moment misschien zelfs geprikkeld van alles of juist heel moe en verdrietig. Het wordt in ieder geval steeds zwaarder zo.

Omgaan met emoties: stop en analyseer wat je gevoel wil zeggen?

In plaats van dit gevecht tussen je hoofd en je emoties in stand te houden, wil ik je uitnodigen om te stoppen. Kijk eens oprecht naar je gevoel. Waarom voel jij wat je voelt? Kijk er is totaal open naar.

Is het iets uit het verleden?

Soms is het zo dat de situatie of de persoon je doet denken aan het verleden. De gevoelens van toen komen weer naar boven als een soort waarschuwing. Je wilt namelijk niet nog een keer hetzelfde meemaken.

Als je dit bewust weet kun je voelen en kijken of dit een reële waarschuwing is. Is dit inderdaad eenzelfde soort situatie of is het een teken dat je je verleden toch nog iets meer mag verwerken?

Is het een uitnodiging tot verandering?

Een andere mogelijkheid is dat je emoties je een spiegel voorhouden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bril waardoor jij naar de wereld kijkt troebel is geworden door de verwachtingen of overtuigingen die je hebt. Sta je nog wel open voor de wereld of heb je jezelf helemaal vastgezet?

Het kan ook zo zijn dat er elementen in je leven zijn die echt helemaal niet meer bij je passen. Je emoties geven aan dat het tijd is om te veranderen, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.