Selectieve empathie: is het erg om selectief te zijn?

Posted on
selectieve empathie

Een van de woorden die nauw verbonden is met hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit is empathie. Empathie, oftewel je kunnen verplaatsen in de ander en daardoor begrip hebben voor wat de ander doormaakt is een prachtig iets. Maar, er zijn (net als bij alles) ook weer dingetjes om op te letten. Selectieve empathie is een van die dingentjes.

Als eerste is het goed om te beseffen dat we allemaal in meer of mindere mate selectief empathisch zijn. Dat is helemaal niet vreemd en hoeft ook helemaal niet erg te zijn.

Selectieve empathie kan juist heel gezond zijn

Als je bijvoorbeeld zelf even heel veel op je bordje hebt liggen, dan is het niet vreemd dat je je niet zo goed kunt verplaatsen in de problemen van een ander.
Je hebt daar geen ruimte voor. Je hoofd en hart zitten vol met wat er in je leven speelt.

Ook is het logisch dat je je niet even goed in iedereen kunt verplaatsen.
Mensen die je goed kent, mensen die dierbaar zijn en mensen die dezelfde levensvisie hebben als jij, dat zij mensen waar je vanzelf meer empathie voor hebt.
Niet omdat je andere mensen minder waardevol vindt, maar omdat deze mensen simpelweg meer met je resoneren. Je kunt er beter bij.

Dit is geen echte empathie

Maar dat is ook iets om op te letten bij anderen.
Soms komen er namelijk mensen op je pad die selectief empathisch zijn op een vervelende manier.
Zij tonen alleen empathie als het hun uitkomt of als het ze verder helpt.
Maar, op andere momenten lijken ze die empathie helemaal kwijt te zijn.

Dit heeft niks te maken met een te vol bordje hebben. Dit heeft alles te maken met een ongezond eigenbelang hebben.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je relatie uitgaat en je liefdesverdriet hebt, dan kan zo iemand heel veel begrip en zachtheid tonen.
Ze delen dan ook gelijk hun eigen ervaringen hierin en verwachten van je dat je daar ook empathie voor hebt. Als je er niet op reageert zijn ze ineens geprikkeld.
En, als ze dan een uitnodiging krijgen voor een tof feestje, dan vinden ze dat je verdriet lang genoeg geduurd heeft. Het is tijd om weer door te gaan.

Eigenlijk is dit geen echte empathie. Het kan lijken op empathie. Zo iemand is eigenlijk alleen bezig met zijn/haar eigen gevoelens en behoeftes en houdt daarbij geen rekening met jou.
Alleen kun je er heel erg aan twijfelen of dit speelt, want als ze begrip tonen, dan voelt het als volledig diepgaand begrip.
En deze mensen bedoelen het vaak niet eens verkeerd. De meeste tenminste niet. Ze zijn gewoon zo (door hun leven gevormd).
Dat maakt het nog ingewikkelder.

Dit is dan eigenlijk ook een reminder om goed verbonden te blijven met je onderbuikgevoel en intuïtie.
Je voelt het namelijk intuïtief haarfijn aan of dit speelt.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.