Tegen jezelf vechten is een van de grootste oorzaken van onrust

Posted on
tegen jezelf vechten

Tegen jezelf vechten lijkt soms wel een tweede natuur van mensen. Het is voor sommige van ons zo normaal geworden dat het bijna onmogelijk is om te stoppen met discussiëren met je jezelf. Hierdoor is het nooit rustig in je hoofd. Je gedachtes staan nooit meer stil, omdat er op elke gedachte weer een reactie komt.

Tegen jezelf vechten: je emoties en intuïtie onderdrukken

Naast het vechten met je gedachtes kun je ook eindeloos vechten met je emoties. Of je het nu wilt of niet, je hebt nou eenmaal veel gevoelens, zeker als je sensitief aangelegd bent. Daar is helemaal niks mis mee.

Het wordt pas een probleem als je de overtuiging hebt dat je gevoelens er niet mogen zijn. Dat kun je bijvoorbeeld meegekregen hebben van je ouders (omdat zij denken dat gevoelens er niet mogen zijn), maar je kunt het ook meegekregen hebben op school.
Je hebt daardoor geleerd om je gevoelens weg te slikken en ze te onderdrukken.

Je vindt geen rust als je je gevoelens onderdrukt

Net zoals je het discussiëren in je hoofd voor onrust kan zorgen, geven deze onderdrukte gevoelens je een onbestemd onrustig gevoel.

Dit onbestemde gevoel vertaald zich naar verloop van tijd in een gevoel dat je nooit klaar bent. Je voelt je steeds meer gehaast, waardoor het steeds moeilijker wordt om te ontspannen.
Daarnaast heb je periodes hebben met een onverklaarbaar gevoel van verdriet en/of boosheid. Je kunt het niet meer plaatsen, want het is zo oud en zo ver weggestopt.

Hoe stop je met vechten tegen jezelf?

Begin met wat liever te zijn voor jezelf. Als jij besluit dat je jezelf wat meer ruimte gaat geven om te voelen en te zijn, dan heb je de eerste stap al gezet.
Het gaat er namelijk om dat jij jezelf en je gevoeligheid accepteert. Dat geeft al zoveel ruimte en rust.

Welke gedachtes zouden je daarbij kunnen helpen? Als jij een aantal positieve dingen bedenkt die je tegen jezelf kunt zeggen op de momenten dat je niet lekker in je vel zit, heb je ineens meer houvast.
Het zou nog beter zijn als je bijvoorbeeld een hele brief naar jezelf zou schrijven die motiverend is en die je eraan herinnert dat je jezelf ruimte mag geven.

Uit jezelf

Neem daarnaast ook gewoon echt de tijd om jezelf te uiten. Dit kun je doen door te schrijven, maar ook schilderen, tekenen en kunstwerken maken zijn goede opties. Het gaat erom dat je iets met je gevoel doet, dat je dat op jouw manier visueel maakt. Zelfs fotograferen zou hiervoor een goede optie zijn. 🙂

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.