Het verschil tussen empathisch zijn en hooggevoelig zijn

Posted on
het verschil tussen empathisch zijn en hooggevoelig zijn

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen empathisch zijn en hooggevoelig zijn? Voor veel mensen is dit vrij lastig te bepalen, zeker omdat de termen vrij veel door elkaar heen gebruikt worden.

In dit artikel wil ik het verschil voor je duidelijk maken, want niet iedereen die empathisch is, is hooggevoelig, maar hooggevoelige mensen zijn eigenlijk altijd wel zeer empathisch.

Het verschil tussen empathisch zijn en hooggevoelig zijn

Het verschil tussen empathisch zijn en hooggevoeligheid is gelukkig vrij simpel als je ze achter elkaar plaatst. Dan kun je het empathisch vermogen namelijk zien als de voorloper van hooggevoeligheid.

Een groot inlevingsvermogen

Empathische mensen hebben namelijk een groot inlevingsvermogen. Dit betekent dat ze zich kunnen verplaatsen in de situatie van de ander en daardoor de emoties van een ander goed kunnen begrijpen. Ze hebben dus een heel groot emotioneel begrip.
Vaak komt dit doordat ze zich in de ander verplaatsen en de situatie van een ander koppelen aan wat ze zelf hebben meegemaakt in hun leven.

Meevoelen 

Als je zeer empathisch bent, dan begrijp je de emotie van de ander niet alleen, maar je voelt hem ook. Als je dus kijkt naar iemand die verdrietig is, dan voel jij je ook daadwerkelijk verdrietig. Je zou dan ook zo mee kunnen gaan huilen, terwijl jij zelf op dit moment geen reden hebt om te huilen.
Deze mensen hoeven vaak niet eens een situatie of emotie te koppelen aan hun eigen ervaringen (al kunnen ze dat natuurlijk wel). Ze hebben niet eens de controle over hun eigen gevoel. Ze voelen gewoon mee.

De emoties overnemen

Hooggevoelige mensen gaan hier nog een stapje verder in. Ze begrijpen het gevoel van een ander niet alleen en ze voelen ook niet alleen maar mee. Hooggevoelige mensen nemen het gevoel over. Dit kan zelfs gebeuren zonder dat ze er bewust van zijn.

Dat betekent dus dat als een hsp’er (de afkorting voor een hooggevoelig persoon) in contact komt met een verdrietig persoon, ze dit verdriet overnemen.
Als ze dan even later ergens anders zijn, kunnen ze zich nog steeds verdrietig voelen. Ze hebben het verdriet overgenomen en eigen gemaakt.
Als een hooggevoelig persoon zich hier niet bewust van is, kan hij of zij zich zo voelen zonder te weten waarom en dat kan heel erg irritant en vermoeiend zijn.

 

1 Reactie(s)

  1. jolanda says:

    ja dat was voor mijn heel vaak vervelend , de meeste moeilijkheid wat ik er vaarde was de stress en de drukte van mensen over nemen , ik zag veel mensen en werd heel druk , ze konden mijn zien als vervelend druk niemand begreep het ,zelfs ik snapte niet als klein kind waar dit door kwam , als je terug kijkt en weet wat ik nu weet , vallen er steeds meer puzzel stukjes op zijn plaats , was er in mijn jongere jaren maar meditatie lessen dan was er al een groot verschil geweest 😉 gelukkig weet ik nu veel meer ook hoe ik me zelf kan beschermen, als ik zelf fit genoeg bent , anders is het nog moeilijk om dit allemaal niet over te nemen <3

    ik vind je hier echt geweldige dingen doen voor de mensen die zo zijn , zoals ik het heb ervaart is dat ik geen freak bent en zeker niet alleen staat , dat doet de mens goed , bedankt Scarlet xxx

    ,

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.