Gezond eten? Begin met mindful eten oftewel bewust eten

Posted on
gezond eten is mindful eten

gezond eten is mindful etenGezond eten is ondertussen een ware hype geworden in Nederland en eigenlijk is dat helemaal terecht, want gezond eten is goed voor je! Duh, dat spreekt natuurlijk voor zich.

Het probleem met gezond eten doet zich voor in twee punten:

  1. Welke voeding is nou eigenlijk precies gezond?
  2. Hoe zorg ik ervoor dat ik gezond eet en blijf eten?

Dat eerste punt is eigenlijk het lastigste. Iedereen zegt iets anders over wat gezonde voeding nu precies is. Vlees is volgens de een bijvoorbeeld helemaal niet goed en natuurlijk voor een mens, terwijl de ander je vertelt dat je het wel nodig hebt. Tja, wat is dan echt gezond voor een mens? En nog belangrijker wat is echt gezond voor jou?

Je moet namelijk ook nog extra rekening houden met je eigen lichaam. Misschien heb je wel allergieën of ben je overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen.
Spinazie is bijvoorbeeld een  echte superfood, maar ik kan het echt niet eten zonder dat ik hondsberoerd word.
En als je dan wel weet wat gezond is om te eten, hoe zorg er dan voor dat je het eet en blijft eten? Zeker als je net begint met het verdiepen in voeding, dan kan het best een grote verandering zijn. Minder zout, minder suiker….
Dingen gaan anders smaken en sommige voedingsmiddelen zijn zelfs niet lekker…Je lijkt eigenlijk weer een kind dat groentes moet leren eten.

Gelukkig kan ik je een hele simpele en toch intensieve tip geven die je helpt bij alle twee deze punten, namelijk bewust eten. Je kunt het ook mindful eten noemen.

Mindful eten houdt dat je bewust gaat proeven hoe iets smaakt, je gaat voelen hoe de textuur van je eten is. Je kijkt ook echt naar je eten en ruikt bewust hoe het ruikt.
Nog belangrijker is dat je bewust gaat voelen wat bepaalde gezonde voeding met je lichaam doet. Als ik een salade eet, dan voelt dat zo lekker licht in mijn buik. Geen druk, geen volheid, maar gewoon gevuld zijn en geen dipje hebben. Alleen al daardoor eet ik graag salades
Hetzelfde heb ik met kip. Kip ligt zo licht op mijn maag en geeft me urenlang geen hongergevoel.
Als je jezelf daar bewust van gaat zijn, dan verlang je er op een gegeven moment naar om weer zo lekker licht gevoel te hebben, omdat je dan ook zoveel energie hebt en lekker alles kunt doen.
Als je jezelf dan een keer bewust bent van wat er gebeurt als je vet gefrituurd eten eet, dan voel je hoe vermoeid je buik ervan voelt. Je voelt de dag erna dat je huid vettiger is, zeker als je een dag veel vet eet. Je voelt de onrust van je darmen.
Natuurlijk pak je dan nog wel eens wat ‘ongezonds’, maar het wordt steeds minder lekker. Dat heb ik zelf ook echt ervaren.
Je voelt op die manier heel sterk wat gezond eten voor jou precies inhoudt en je maakt het voor jezelf een heel stuk makkelijker om gezond te eten. Begin dus lekker met mindful eten en je zult al snel gezond gaan eten.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.