Het verleden loslaten: 3 tips

Posted on
het verleden verwerken

Het verleden loslaten. Als het verleden je achtervolgd, weet je soms niet meer hoe je jezelf moet wenden of moet keren. Zodra je je ogen maar even sluit, beland je in een gedachtestroom vol met herinneringen. Daarnaast sta je ook bijna elke dag op met je verleden. Die nare herinneringen lijken je niet los te laten. Het is alsof je er nog steeds in leeft.
Overdag word je er op de meest onverwachte momenten door overvallen. Ineens voel je jezelf wegzakken en komen de emoties van toen weer naar boven.

Dit is wat iemand met een trauma meestal ervaart, maar ook in ‘mildere’ vormen kan het verleden bij je blijven. Het kan littekens in de vorm van blokkerende overtuigingen achterlaten. Je durft sommige dingen niet eens meer te doen of wordt plotseling overvallen door emoties die helemaal niet bij het moment passen.

Het verleden loslaten. Hoe doe je dat?

Breng in kaart wat er gebeurd is

De menselijke geest zoekt vaak naar verklaringen, logische oorzaken en gevolgen. Soms heeft onze mind deze logica nodig om onze emoties te verwerken en een juiste plek te geven.

Hoe heftiger de emoties, hoe meer dit nodig is.

Het allerbeste wat je dus voor jezelf kunt doen, is beginnen met het in kaart brengen van wat er gebeurd is. Eerst feitelijk uit je herinneringen en als je het durft, is het fijn om daarbij aan anderen te vragen wat er toen allemaal speelde. Dat geeft je een genuanceerder beeld.
Soms hebben we onze herinneringen namelijk heftiger gemaakt dan ze waren, om ze te laten kloppen met het nare gevoel dat we toen hadden.

Lees hier meer over het schrijven van een autobiografie om het verleden te verwerken

Probeer je gevoel te begrijpen en te verwoorden

Als je dit gedaan hebt, is het fijn om ook je emoties te doorgronden. Neem de tijd om in alle rust te onderzoeken wat je nu werkelijk voelt en welke gedachtes erbij horen.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je denkt dat je boos bent, omdat hij vreemd is gegaan, maar als je in rust gaat voelen, kun je ineens ervaren dat je gekwetst bent. Als je die gekwetstheid gaat onderzoeken, kom je misschien wel tot de conclusie dat dit zoveel pijn doet, omdat je vader je vroeger het gevoel gaf dat je niet goed genoeg was.
Die verbinding zorgt ervoor dat je het na al die jaren nog niet los hebt kunnen laten.

Dit soort dingen helpen je om een puzzel te leggen en daarmee je emoties te begrijpen. Juist dat begrip zorgt voor het verwerken en loslaten van je verleden.

Durf te uiten

Wat hierbij ontzettend belangrijk is om je verleden los te laten, is dat je jezelf gaat uiten. De beste manier is en blijft er met iemand over praten, maar ook schrijven, tekenen en schilderen kunnen je helpen om je gevoel te uiten.
Dan komt er los wat er los moet komen en kun jij je verleden loslaten.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.