Je mag mooie dingen fijn vinden zonder schuldgevoel

Posted on
Je mag mooie dingen fijn vinden zonder je schuldig te voelen

Je mag mooie dingen fijn vinden zonder je er schuldig over te voelen. Een van de eigenschappen van hsp’ers die ik in mijn praktijk ontzettend vaak tegenkom is dat ze zich snel egoïstisch voelen. Dit gevoel komt met name opzetten als ze het hebben over hun wensen en dromen. Het wordt helemaal sterk als we het gaan hebben over mooie luxe dingen. Eigenlijk vinden we die heel fijn, maar tegelijkertijd hebben we het gevoel dat het niet mag.

Dit heeft er vooral mee te maken dat we geleerd hebben om ook naar anderen te kijken. We zijn niet beter dan een ander, dus we hoeven toch ook geen betere dingen hebben dan een ander? Als we dat wel hebben of als we dat wel willen komt er een schuldgevoel opzetten.

Je mag mooie dingen fijn vinden lieve schat

Ik wil even tegen je zeggen dat je mooie luxe dingen wel fijn mag vinden. Dat is enkel gezond en natuurlijk. Er is dan ook totaal niks mis mee.
Het schuldgevoel wat je bij die wens voelt is echter niet oké. Die hoeft er helemaal niet te zijn. Jij zegt met jouw wens namelijk helemaal niet dat je het een ander niet gunt of dat je beter bent dan een ander. Je zegt alleen maar: dat vind ik mooi en dat zou ik graag willen. Dat staat totaal los van anderen.

Besef dat jij het echt goed mag hebben

Ik tref dan ook een hele grote groep hsp’ers die financieel iets moois opgebouwd hebben. Zij worden helemaal geplaagd door schuldgevoelens. De vraag: ‘wie ben ik nou dat ik dit verdient heb’ speelt hier een grote rol in. Ergens wordt er ook van anderen geacht dat ze zich zo gedragen. Ze hebben namelijk slechts geluk gehad dat ze er zo goed bijzitten. De realiteit is echter anders. Bijna allemaal hebben ze zich rot gewerkt. Ze zijn door diepe dalen gegaan waar ze bijna niet uitkwamen, maar ze voelde en wisten waar ze naartoe wilde en moesten. Ze hebben doorgezet en hun hart gevolgd.

Daar mag je trots op zijn en het allerlaatste wat je daarbij moet hebben is een schuldgevoel.

Kijk dus alsjeblieft ook naar mensen die het goed hebben op deze manier. Ze hebben er waarschijnlijk behoorlijk hard voor gewerkt.
En stiekem weet ik zeker dat als jij ook je focus behoudt en je schuldgevoel negeert, jij ook zo’n mooi leven op kunt bouwen.

Nee, het draait niet alleen om geld en luxe

Als laatste wil ik zeggen dat het natuurlijk niet alleen maar gaat om die luxe en het geld. Er zijn veel meer dingen om van te genieten en dankbaar voor te zijn. Laat die positiviteit er ook zijn, graag zelfs. Maar ook dat is geen reden om mooie dingen niet fijn te mogen vinden.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.