Laaggradige ontstekingen, wat zijn dat?

Posted on
laagdrempelige ontstekingen

Je hoort het steeds meer in de media: laaggradige ontsteking! Dit is eigenlijk nooit positief, maar wat zijn dat dan eigenlijk?

Regelmatig krijg ik in mijn Gezondheidspraktijk klanten met uiteenlopende mentale en lichamelijke klachten. Meestal worden deze klachten veroorzaakt door een laaggradige ontstekingen (LGO), de Engelse benaming is “Low-grade Inflammation” .

LGO zijn over het algemeen milde ontstekingen die niet gepaard gaan met symptomen van een ontsteking zoals pijn of koorts en worden door de vage klachten vaak niet snel opgemerkt. Bij een laaggradige ontsteking wordt je immuunsysteem continu een klein beetje geactiveerd. Omdat het immuunsysteem niet zo hard aan het werk is als bij een acute ontsteking, is er geen sprake van een reactie van het lichaam betreffende het opruimen en vernietigen van beschadigd weefsel. Je lichaam zorgt er bij een laaggradige ontsteking voor dat de “ziekteverwekkers” slecht kunnen vermenigvuldigen en dus minder schade kunnen aanrichten. Een laaggradige ontsteking blijft hierdoor sluimeren.

In het begin merk je de laaggradige ontsteking nauwelijks op. Wellicht ben je wat vermoeider omdat je immuunsysteem extra energie verbruikt, maar meer dan de vage klachten heb je niet. De klachten ontstaan pas wanneer de schade zo ver oploopt dat er chronische aandoeningen ontstaan. Voorbeelden van de klachten (deels genetisch van aard) die veroorzaakt of verergerd kunnen worden door laaggradige ontstekingen zijn:

Vermoeidheid, stemmingswisselingen, moeite met afvallen en slaapproblemen. Maar ook tot de welvaartsziekten zoals MS, Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 1 en 2, Alzheimer, Parkinson, depressie, reumatoïde artritis, hooikoorts, astma, COPD, botontkalking, aderverkalking, hoge bloeddruk, beroerte en hartfalen behoren tot deze groep.

Waardoor worden de laaggradige ontstekingen in stand gehouden?

Waardoor laaggradige ontstekingen in stand worden gehouden of precies worden veroorzaakt is nog onbekend. Wel spelen er meerdere factoren een rol die het triggeren of het verergeren. Deze factoren kunnen de ontstekingsreactie aanwakkeren, ik benoem er een aantal:

 • Chronische stress
 • Gebrek aan een volwaardige en gevarieerde voeding (zoals vitamines en mineralen)
 • Sigaretten (rook)
 • Teveel aan buik-/orgaanvet
 • Slechte toestand van het gebit (steeds meer wordt bekend dat ontstekingen in het gebit voor ontstekingen in het lichaam kunnen zorgen)
 • Teveel omega 6-vetzuren, oftewel Linolzuur, en teveel verzadigd vet
 • Teveel aan arachidonzuur (dit is ontstekingsbevorderend vet dat van nature in dierlijke producten voorkomt)
 • Suikers, snelle koolhydraten
 • Te weinig vitamine B6, foliumzuur en B12 en omega 3 in je voeding
 • Een hormonale disbalans: een gezonde evenwichtige verhouding tussen oestrogeen en progesteron.

Laaggradige ontstekingen en je darmen

Volgens wetenschappers begint een laaggradige ontsteking veelal in de darmen, en geheel verrassend vind ik dat niet. Je darmen bevatten talloze zenuwcellen en deze staan in verbinding met je hersenzenuw. Je darmen staan ook wel bekend als het 2e brein.

Bij een leaky gut (lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt. Er zijn hele kleine gaatjes ontstaan in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Dit kan worden veroorzaakt als je bloot staat aan ongezonde stoffen uit je voeding en leefstijl. Uit een lekkende darm komen ontlastingsresten in de bloedbaan. Bevatten deze resten ziekmakende bacteriën dan wordt automatisch het immuunsysteem geactiveerd. Deze reactie is vaak erg mild en de bacteriën worden niet gedood, maar hierdoor blijft het immuunsysteem wel constant over-geactiveerd met als gevolg een chronische laaggradige ontsteking.

Hoe voorkom je nu de laaggradige ontstekingen?

Fijn dat er ook een aantal voedings-en leefstijlmaatregelen zijn die ontstekingsremmend werken.

 • Gezond eten. Kies voeding dat rijk is aan antioxidanten, zoals groenten, kruiden en fruit. Antioxidanten werken ontstekingsremmend – en dat is precies wat je wilt!
 • Groene groente, weinig koemelk, meer eiwitten en veel oplosbare vezels
 • Meer bewegen/sporten
 • Balans tussen ontspanning en inspanning. Door stress te verminderen, maak je je afweer sterker en krijg je meer energie.
 • Minder eetmomenten/vasten
 • Zorg voor voldoende vetzuren: omega 3 remt ontstekingen en zit onder andere in vette vis, lijnzaadolie en noten. Omega 3 zijn essentiële voedingsstoffen. Het lichaam heeft deze vetten nodig voor vele functies.
 • Vitamines
 • Slaap goed
 • Niet roken en weinig alcohol

 

Als jij nu denkt naar aanleiding van mijn blog, ik herken mezelf hierin, ik wil graag meer weten over laaggradige ontstekingen, dan help ik je graag. Door middel van een bloedtest (vingerprik) kan ik zien in hoeverre je een ontstekingsbevorderende leefstijl hebt. Vervolgens bekijken we samen naar je voeding en je leefstijl, en wat we hieraan kunnen verbeteren, zodat we de laaggradige ontstekingen kunnen terugdringen en de kans dat ze terugkeren (drastisch) verkleinen. Door de laaggradige ontstekingen aan te pakken brengen we je weefsels, cellen, darmen en immuunsysteem terug op orde. Je vage klachten zullen verdwijnen en dat levert je weer een fijn gevoel op en veel energie voor in je dagelijkse leven.

Het fijne van deze methode is, is dat het heel simpel en makkelijk is. De test stuur ik toe per post en het bespreken van de uitslag en het verdere consult kan geheel online gedaan worden. Je kunt een mail sturen of een berichtje sturen via mijn website.

 

close
mailpoet

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.