Moeten en verplichtingen: wat moet je nu echt van jezelf?

Posted on
Moeten en verplichtingen

Moeten en verplichtingen. Soms moeten we zoveel van onszelf: “dit moet nog even af.” “O ja, en dat ook nog.” “Dat mag ik ook echt niet vergeten.” ” Dan doe ik dat ook gelijk nog even” en zo gaat het heel lang door. Als je de was toch doet, kun je namelijk de vloer ook nog wel even stofzuigen en als je eten aan het maken bent, kun je ook gelijk dat mailtje even sturen.

Deze dingen die je moet en deze verplichtingen kunnen eindeloos door gaan als je niet oppast. Je moet dan op een gegeven moment zoveel van jezelf en er komt geen einde aan.
De druk in jezelf bouwt zich op en je voelt je steeds meer gehaast. Het is bijna om gek van te worden. Zo is er nooit rust.

Moeten en verplichtingen: zo kan het niet langer

Als je in zo’n ‘moeten en verplichtingen’ flow wordt, raak je steeds meer het contact met jezelf kwijt. Je leeft niet meer vanuit jezelf, maar je leeft om die dingen allemaal te doen.

Lieverd, je snapt toch ook dat dat zo niet langer kan. Je voelt toch ook wel hoeveel het je kost. Op een gegeven moment voel je jezelf helemaal gevangen in je leven en raak je steeds meer gestrest. Zelfs als je zit, lukt het niet meer om tot rust te komen. In je hoofd blijft het dan namelijk gewoon doorgaan. Bezig zijn en doorgaan zijn jouw gewoontes geworden.

Wat zijn jouw prioriteiten?

Welke dingen moet jij nu echt van jezelf? Wat is er voor jou echt belangrijk? Daar moet je naar terug. Ga voor jezelf dus weer even terug naar waar jou leven volgens jou om hoort te draaien en de dingen die daar echt bij horen.

Alle andere dingen mogen een lagere prioriteit krijgen. Om dit goed voor jezelf in jezelf voor elkaar te krijgen, is het handig als je van jezelf weet wat deze prioriteiten zijn. Welke verplichtingen werken zich keer op keer omhoog in je systeem en nemen de overhand? Als je dat bewust weet, kun je ze op tijd stoppen en terug op hun plek zetten.

Plan eerst de tijd voor jezelf in en daarna pas de dingen die je ‘moet’

Een andere hele handige tip is eerst de tijd voor jezelf vrij te maken en daarna pas aan de andere dingen te beginnen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat je op zondag rustig begint met een lekker kopje thee of koffie en eerst even lekker buiten in het zonnetje gaat zitten of binnen je favoriete serie kijkt.
Pas daarna ga je aan het huishouden en je voorbereidingen voor de rest van de week treffen.

Daarmee voorkom je dat je jouw eigen tijd blijft invullen met andere dingen die op dat moment even belangrijker lijken.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.