Perfectionisme: het hoeft niet perfect te zijn

Posted on
het hoeft niet perfect te zijn

het hoeft niet perfect te zijnHet hoeft niet perfect te zijn. Het hoeft niet perfect te zijn. Als je last hebt van perfectionisme, in een milde of heftige vorm, dan hoor je continu iets anders in je hoofd. Namelijk dat het wel perfect moet zijn. 

Perfectionisme is heel diep verbonden met faalangst. Bij beide heb je namelijk te maken met de onderliggende angst dat je niet goed genoeg bent, waardoor je afgewezen gaat worden.
Deze angst heeft te maken met ons oerinstinct. Volgens dit instinct moeten we er namelijk bij horen om te overleven. We zijn dan namelijk veilig voor roofdieren doordat we ons in een grote groep bevinden.

Zoals je vast wel zult begrijpen, hebben we niet meer te maken met deze roofdieren en hebben we de veiligheid van een grote groep niet langer nodig.

Het hoeft niet perfect te zijn, je mag fouten maken. Je hebt de grote groep mensen niet nodig. Het enige wat je wel nodig kan hebben zijn die paar waardevolle mensen die je goed vinden zoals jij bent. Die paar mensen waarbij je echt jezelf kunt zijn.
Dit zijn ook de mensen die het niet erg vinden als het niet perfect is. Dit vinden jou namelijk perfect als je gewoon jezelf bent.

Je verleden kan ook in de weg zitten

Iets wat je perfectionisme ook aangewakkerd kan hebben, zijn de ervaringen die je gehad hebt in je jeugd. Ouders, leraren of andere mensen die jou wijs hebben gemaakt dat je niet goed genoeg bent als je de dingen niet perfect doet.
Als dit zo is, dan is het tijd om deze ervaringen te gaan verwerken. Een tip die ik je hiervoor sowieso voor mee wil geven is: schrijf een brief aan deze persoon/personen. Natuurlijk hoef je deze brief niet te versturen, maar het stelt je wel in staat je hart helemaal te luchten en je emoties te ontladen.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

1 Reactie(s)

  1. Astrid says:

    Inderdaad, het hoeft zeker niet perfect te zijn.

    Vandaar dat mijn motto is ‘P.R.I.M.A. is perfect’, net als de titel van mijn boek. Heb je de gratis preview al aangevraagd? http://eepurl.com/bPJ7g1)
    Leuk dat ik je artikel tegenkwam Scarlet! Succes met alles! ☼☼

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.