Vastlopen in jezelf: maak het visueel

Posted on
vastlopen in jezelf

Vastlopen in jezelf is heel normaal. Dat is het eerste wat ik je duidelijk wil maken. Het hoort bij het leven en iedereen heeft er wel eens last van, al wordt er niet gemakkelijk over gepraat.

Als jij beseft dit beseft, kun je eindelijk ook die druk van de ketel halen voor jezelf. Je kunt namelijk blijven schoppen en vechten tegen jezelf en tegen hetgeen waar je tegenaan loopt, maar dat lost niet echt iets op. Het maakt het alleen maar lastiger. Geef jezelf dan ook nu toestemming om even vast te zitten, zodat je rustig kunt worden. Je mag hier op deze plek en in deze situatie zijn. Het is misschien niet leuk, maar het is oké.

Vastlopen in jezelf: maak de situatie visueel

Het vervelende aan vastlopen is dat je zo met jezelf in discussie raakt dat je niet alles meer ziet. Vaak zie je alleen nog maar het probleem en alle dingen die niet mee helpen of het probleem oplossen. Als jij jezelf afvraagt wat je kunt doen om hieruit te komen, dan krijg je de dingen die je al geprobeerd hebt als antwoord terug. Daarvan weet je al dat die niet werken, dus probeer je ze ook niet meer.

Je hebt door deze gedachtecirkel als het ware oogkleppen op. Dit wordt deels veroorzaakt doordat alles in jezelf plaats vindt. Het hele geheel bestaat uit gedachtes en gevoelens. Eigenlijk is dat maar heel vaag en helemaal niet tastbaar. Het is tijd deze hele situatie op te helderen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door alles visueel te maken.

Manieren om iets visueel te maken

Het is misschien alleen even zoeken hoe jij dingen visueel voor jezelf kunt maken zodat je weer helderheid krijgt. Persoonlijk denk ik dat mindmapping in de meeste situaties zal werken, maar je kunt ook creatiever te werk gaan. Zo werkt een moodboard maken ook heel erg goed of je kunt er ook voor kiezen om er een hele tekening of schilderij aan te wijden.

Het verschil tussen deze 4 opties is, is dat de eerste twee met name helpen bij alles in je hoofd helder te krijgen en de laatste twee rust scheppen in je gevoel.

  

Voel en doe wat bij jou past, dan zul je merken dat je weer ruimte krijgt. Vanuit die ruimte kun je vervolgens weer nieuwe mogelijkheden zien en met kleine stapjes deze blokkade overwinnen. 

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.