Het gevaar van de slachtofferrol

Posted on
slachtofferrol

Er zijn eigenlijk maar weinig mensen die bewust in de slachtofferrol gaan zitten. We weten namelijk allemaal wel dat we geen stap vooruit komen als we in die rol zitten. Het voelt niet eens fijn. Toch trappen we er allemaal wel eens in en dat is heel logisch. In de slachtofferrol stappen is namelijk een beschermingsmechanisme.

De slachtofferrol: op zoek naar goedkeuring

Wanneer je onzeker bent en bevestiging of goedkeuring wilt van anderen gaan we vaak op zoek naar de meest effectieve manier om dit te krijgen. Meestal gebeurt dit zoeken zelfs onbewust.

Mensen willen je helpen als je het slachtoffer bent

Een hele effectieve manier om die bevestiging te krijgen is het slachtoffer zijn van de situatie. Bijna iedereen wil je dan namelijk opbeuren en je helpen. En doordat de meeste mensen de wereld ook oneerlijk vinden, krijg je veel bijval.

Het is zo veilig

Daarnaast hoef je, als je in de slachtofferrol zit, ook niet je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Jij hebt niks fout gedaan. De ander of de situatie moet veranderen. Jij hebt je best al gedaan.
Dit geeft veiligheid.

Niemand vindt mensen in de slachtofferrol echt tof

De waarheid kennen we echter ook allemaal. Niemand vindt het namelijk fijn om om te gaan met iemand die in de slachtofferrol blijft hangen. We willen namelijk gelijkwaardige relaties. Goedkeuring en hulp geven én het terugontvangen.
Mensen die zich het slachtoffer voelen, kunnen meestal niet oprecht meer zoveel teruggeven. Dat doen ze altijd met weerstand en dat voelen we.
Een gevaar van in de slachtofferrol zitten is dan ook dat mensen die je eigenlijk heel fijn vindt afstand van je gaan nemen.

Het echte gevaar: je staat stil

Het meest gevaarlijke aan deze mindset is echter dat je erdoor stil komt te staan. Je groeit niet meer, je leert niet meer zoveel. Je neemt zelf geen actie meer, dus je situatie verandert ook niet.

We zijn hier om te groeien en te leren. Je leeft om te ervaren. Dat gebeurt dan veel minder.

Als gevolg daarvan voel je je steeds slechter. Je wordt somber. Daardoor ga je anders naar de wereld kijken. Je gaat nog meer dingen zien die oneerlijk zijn en fout gaan. Dingen waar jij ook het slachtoffer van bent. Je denkt echter niet meer aan wat je er zelf aan kunt doen. Je denkt namelijk dat niks werkt. Jij leert niet meer van het leven, je relativeert niet meer, waardoor alles nog zwaarder wordt.

Als je in de slachtofferrol zit, ben je geen slachtoffer van de wereld, maar een slachtoffer van jezelf. 

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.