Hier moet je op letten als je zeer empathisch bent

Posted on
Hier moet je op letten als je zeer empathisch bent

Hier moet je op letten als je zeer empathisch bent. Empathische mensen zijn hele fijne mensen om vrienden mee te zijn of een relatie mee te hebben. Ze begrijpen je namelijk op gevoelsniveau zonder dat je ze echt iets uit te leggen en doordat ze zo empathisch zijn, zijn ze vaak ook heel erg zorgzaam. Ze begrijpen pijn en verdriet namelijk heel goed en gunnen jou daarom die gevoelens niet.

Helaas trekken empathische mensen daardoor ook vaak egoïstische en/of narcistische mensen aan. Een andere valkuil is ook dat deze lieve mensen over hun eigen grenzen heen gaan en niet altijd even goed voor zichzelf zorgen.
Om je weer even wakker te schudden, wil ik daarom een lijstje met je maken van dingen waar je op moet letten als je zeer empathisch bent.
Als jij toevoegingen hebt, zou ik het tof vinden als je ze in de reacties achterlaat. 🙂

Hier moet je op letten als je zeer empathisch bent

Je eigen gevoel

Jouw gevoel maakt je eigen grenzen duidelijk. Het geeft aan of wat je doet nog wel goed voor je is en of je niet te ver gaat. Als je daarnaar luistert voorkom je ook dat je jezelf verliest in het leven en de problemen van een ander.

Je gevoel geeft aan wat wel en niet bij je past en dus ook welke activiteiten goed en niet goed voor je zijn. Als die ene bar niet goed voelt, dan is het niet goed voor jou om voor die ene vriendin er toch heen te gaan.
Zeker omdat deze gevoelens je meestal intuïtief waarschuwen voor iets. Dat heb je zelf waarschijnlijk ook vaak genoeg ervaren.

Vraagt iemand niet te veel van je?

Het is niet goed als jij continu moet rennen en vliegen voor de ander. Het is niet goed als jij telkens bezittingen, tijd, relaties of prestaties moet opgeven voor een ander. Ook niet als die ander het slechter heeft dan jij of als hij/zij zich verschrikkelijk slecht voelt.

Het is belangrijk dat er gelijkwaardigheid en respect is, dus houdt dat in de gaten.

De tijd voor jezelf

Je hebt tijd nodig om te ontladen. Je hebt tijd nodig om jezelf op te laden. Dat is de tijd die je nodig hebt voor jezelf.

Natuurlijk moet je werken en moet je nog heel veel andere dingen, maar die tijd voor jezelf is ook zo enorm belangrijk. Als je die namelijk niet hebt, is de kans dat je een burn-out krijgt veel groter.
Neem dus die tijd voor jezelf en zorg goed voor jezelf.

 

1 Reactie(s)

  1. Ronald says:

    Een goed en herkenbaar stukje. Als ik eerlijk probeer te kijken zie ik mezelf graag als empathisch mens maar durf ik niet goed te erkennen dat ook het tegendeel in mij leeft. Logisch, 2 kanten van dezelfde munt. Doordat ik dit niet goed durf te erkennen; hier schuldgevoelens over heb; luister ik niet naar mijn gevoel en ga ik over mijn grenzen. Plat gezegd wil ik een heilig boontje van mezelf maken, veeg ik de andere kant onder het tapijt en pluk ik daar zelf maar ook de ander hier de wrange vruchten van omdat ik de problemen van de ander als het ware overneem,
    Ik kan natuurlijk de problemen van iemand anders niet oplossen maar wel helpen om de ander zijn eigen manier te laten vinden om zich beter te voelen.
    Een beetje onsamenhangende reactie misschien maar begin dit net een beetje te begrijpen 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.