Waarom hsp’ers de neiging hebben zich terug te trekken

Posted on
waarom hsp'ers de neiging hebben zich terug te trekken

Hooggevoelige mensen kunnen een sterker neiging hebben zich terug te trekken. Ze trekken zich graag terug als ze zich onveilig voelen in een relatie, contact of situatie. Dit is helemaal niet slecht of verkeerd. Het is een manier van zelfbescherming.

Het probleem is echter dat de meeste hooggevoelige mensen zich niet praktisch terugtrekken, maar zich terugtrekken in zichzelf. Ze nemen geen letterlijke afstand van iemand of verbreken de relatie niet, maar gaan zich aanpassen en verbergen hun gevoelens. Ze doen nog wel mee, maar zijn geestelijk niet meer 100% aanwezig.

Dit kan ervoor zorgen dat ze in situaties terechtkomen waar er gebruik van ze gemaakt wordt of ze helemaal gekneed worden naar hoe anderen ze willen hebben.
Dat hoeft nog niet te betekenen dat die andere slechte intenties hebben, maar ze krijgen de ruimte om dit te doen. De hsp’er geeft namelijk niet duidelijk meer aan wat die vindt, voelt of wat de grenzen zijn. Die gaat er in mee om kritiek, afwijzing en daarmee pijn te voorkomen.
Juist omdat de meeste hooggevoelige mensen heel sterk zijn en een grote doorzetting hebben, kunnen ze veel hebben. Zeker als ze zich geestelijk een stuk teruggetrokken hebben. Daardoor kunnen dit soort situaties behoorlijk uit de hand lopen.

De reden waarom hsp’ers de neiging hebben zich terug te trekken

Er zijn eigenlijk meerdere redenen die ervoor zorgen dat hsp’ers zich zo terug kunnen trekken.

Het goed willen doen

Het goed willen doen is hiervan de grootste. Daarbij kijken we meestal naar wat anderen aanduiden als ‘goed’. We vergeten daarbij vaak te checken of dit voor ons ook klopt en of het echt bij ons past.

Als je jezelf hieraan vasthoudt en dit heel belangrijk voor je is, is het makkelijker om gewoon met de anderen mee te doen en jezelf dus geestelijk en gevoelsmatig een stukje terug te trekken. Dan voel je je eigen weerstand ten minste niet zo sterk.

De angst voor afwijzing

Als de mening van anderen sowieso heel belangrijk voor je is, wil je niet afgewezen of afgekeurd worden. Daardoor kan je eigen mening ook weer op de achtergrond geschoven worden.

Niet te veel nadenken en je dus terug trekken in jezelf en gewoon meedoen.

Meer weten over deze angst? Lees dan hier meer

Gefocust zijn op anderen helpen

Het kan ook zo zijn dat je anderen heel graag wilt helpen en wilt ‘redden’. Dan is dat je prioriteit en heeft je eigen weerstand dus ook geen prioriteit. Die laat je dan maar even los en ga je dus ook gewoon door.

Wil je je pleasegedrag doorbreken? Lees hier de dingen waar je je bewust van mag worden

Overprikkeling

Dit is de meest voorkomende en ook onderschatte reden die ervoor zorgt dat hsp’ers de neiging hebben zich terug te trekken. Soms wordt alles wat we horen, zien, ervaren en waarnemen zoveel dat we er niet tegen kunnen en ervan in de war raken. Ook in zulke situaties is het makkelijker om je terug te trekken in jezelf. Meestal doe je zelf dan ook niet helemaal meer mee met de activiteiten. Je bent alleen nog maar ‘aanwezig’.

Jezelf ontladen? Lees dan dit artikel over ontprikkelen

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.