Omgaan met kritiek als hsp’er

Posted on
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek is altijd lastig. Zeker als de kritiek niet duidelijk gecommuniceerd of onderbouwd wordt. Het is juist die onduidelijkheid die ervoor zorgt dat je blijft malen en pieken. Dit wordt vervolgens alleen maar erger als je graag alles goed wilt doen en een pleaser bent. Dan kan kritiek je helemaal onderuit halen.

Je keert je naar binnen toe en vraagt je af wat je fout hebt gedaan. Jij zoekt naar een manier om te veranderen, want dit wil je niet. Je wilt het goed doen. Dat maakt het nog lastiger om de gekregen kritiek los te laten.

Omgaan met kritiek

Hoe kun je hier beter mee omgaan? Begin met weer terug te gaan naar jezelf: naar wat je zelf vindt. Wat zijn je intenties? Wat is jouw waarheid? Onderzoek dat eerst weer zonder na te denken over de ander. Klopt dat nog steeds, ondanks deze nieuwe vervelende twijfel? Ben je het diep van binnen nog steeds met jezelf eens? Dan is het goed.

Als je dingen hebt waar je het diep van binnen en intuïtief niet mee eens bent, dan is dit een perfecte gelegenheid om daar iets mee te doen. Neem de tijd om te brainstormen en je nieuwe waarheid te vinden.

Wat kan je leren van deze mening?

Kritiek is bijna altijd gebaseerd op meningen, een waarheid of onzekerheid van een ander. Het zegt niet direct iets over jou, maar dat bekent niet dat je er niet iets van kunt leren. Je kunt bijvoorbeeld iets leren over de ander en hoe deze in het leven staat. Je kunt kijken naar hoe jijzelf gecommuniceerd hebt of je kijkt wat je hiervan mee kunt nemen in jezelf zonder negatieve lading.

Kijk naar anderen

Meestal hoor je me zeggen dat je jezelf niet moet vergelijken met anderen en dat je je op jezelf mag focussen, maar nu wil ik dat je naar anderen kijkt. Iedereen krijgt namelijk kritiek, zelfs de grootste sprekers en de meest liefdevolle mensen. Ook wanneer ze niks fout hebben gedaan.

Dit komt simpelweg omdat er zoveel verschillende waarheden zijn. Er zijn zoveel mensen en daardoor zoveel manieren van tegen de wereld aankijken. Het is logisch dat niet iedereen je mag of het met je eens is. Het is logisch dat daar de mensen tussen zullen zitten die kritiek op je hebben.

Dat zegt niet gelijk iets over jou, het is simpelweg hoe de wereld werkt.

Maak het voor jezelf dus niet groter dan het is, maar plaats het in het juiste perspectief. Dan kun je er even rustig over nadenken en vervolgens lekker loslaten.

 

1 Reactie(s)

  1. Waarom ik graag weet wat er niet goed aan mij is | Ontspanningstuin says:

    […] is het nooit leuk als er iemand kritiek op je heeft, maar ergens vind ik het toch fijn om te horen wat iemand niet fijn aan mij vindt. […]

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.