Een pauzeknop: je hebt het zelf in de hand

Posted on
een pauzeknop

Ik zou zo graag af en toe jouw pauzeknop in willen drukken. Dan stop je tenminste eventjes en neem je een momentje voor jezelf. Je zou dan de natuur ingaan of juist rustig op de bank een filmpje kijken. Dat heb je niet alleen verdient, je hebt het zelfs nodig.

Waarom jij je eigen pauzeknop soms niet kan vinden

Sommige van jullie zullen nu al denken: “Scar, dat wil ik ook, maar hoe dan?” Het kan soms zo ontzettend lastig zijn om je eigen pauzeknop te vinden. De reden waarom je dat niet lukt is verbazingwekkend simpel: je geeft jezelf eigenlijk niet echt toestemming om een pauze te nemen. Er staan overtuigingen in de weg als:

  • ik moet nog zoveel doen
  • ik kan het niet maken om stil te zitten
  • eigenlijk stel ik me aan en een pauze is dus helemaal niet nodig
  • ik ben arrogant en asociaal als ik pauze neem
  • straks ziet iemand me en oordelen ze over me

Zolang je deze overtuigingen hebt, kun jij geen pauze nemen. Dan blijf je alert, zelfs als je eindelijk zit. Dan blijven de verplichtingen, problemen en piekergedachtes in je hoofd rondvliegen. Dat is geen pauze, dat is verplicht stilzitten en jezelf gevangen houden.

Durf je overtuigingen om te buigen

Het is inderdaad niet makkelijk om deze overtuigingen los te laten, zodat je wel bij je eigen pauzeknop kunt. Het is echter wel nodig, anders kom je nooit echt tot rust.

De meest effectieve manier die mij altijd geholpen heeft is vrij heftig, maar ik wil hem toch met je delen.

  1. Schrijf eerst je hoofd leeg, gewoon met pen en papier zonder het terug te lezen.
  2. Vraag vervolgens aan jezelf waar deze blokkerende overtuiging vandaan komt: heb ik hem bijvoorbeeld van mijn ouders geleerd, is hij ontstaan op school of heb ik dit zelf ingevuld?
  3. Dat schrijf je ook op en op basis daarvan creëer je een lange affirmatie van een paar zinnen, bijvoorbeeld: ik mag gewoon lekker op de bank zitten, want dat is goed voor me en dat hoeft niemand anders te begrijpen of goed te vinden. (Zorg ervoor dat hij lekker loopt).
  4. Vervolgens ga je wandelen (in de natuur) terwijl je deze affirmatie blijft herhalen. Natuurlijk mag je daar ook af en toe een pauze van nemen.
  5. Laat je emoties er ook vrij in. Laat je weerstand er zijn en laat ook de emoties die erbij loskomen stromen. Daar zit namelijk de echte bevrijding.

Vervolgens ga je met een bijna koppig kinderlijk of heel rustig gevoel op de bank zitten en ontspannen. Je hoofd is leeg en je voelt je goed.

Het kan inderdaad zo zijn dat je dit een paar keer moet herhalen of je affirmatie gedurende een aantal dagen meerdere keren tegen jezelf moet zeggen. Dat is helemaal oké en helpt je alleen maar verder.

Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat jij jezelf toestemming geeft om pauze te nemen. Je hebt het stiekem zelf in de hand. Laat niemand  je iets anders wijsmaken.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.